Att lära sig tömköra

Enklaste sättet att lära sig tömköra, ja det är på en häst som är van.

Har man ej tillgång till en sådan läromästare, ja då är mina tips att

1-börja tömköra på ridbana eller i ridhus

2-se till att hästen är avrastad innan du börjar (läs mer i avsnittet om att lära hästen bli tömkörd)

Tömmarna känns långa och trassliga i början, så är det för de flesta. Är du på en inramad yta, med en lugn häst, ja då undviker du många olycksrisker.

Här på sidan hittar du tömfattning (hur du fattar tömmarna, tömfattning) samt tömsättning (hur du fäster tömmarna i bett och gjord).

 

Hur du lär hästen tömkörning

Lär hästen hur det ska gå till. Lär den varje moment för sig, gör det till en vana och bygg på med ny uppgift. Vi får lära hästen precis allt vi vill att den ska göra. Många försöker lära hästen många saker samtidigt och det är inte på något sätt optimalt.

få hästens förtroende-förbered hästen för uppgiften-få hästen avslappnad och du undviker olyckor, kan ha säkerhetstänk och undvika andra problem.

Vill du ha en häst som börjar tömkörningspasset på ett lugnt sätt?

då får du lära hästen det. Lära hästen hur du vill ha det. Hästen lär sig genom att lyckas med det vi ber den om. Kom ihåg det.

Vill du börja passet med en lugn häst, då får du också servera hästen en situation som den kan lära sig av.

mitt tips är att medan hästen lär sig hur du vill ha passet, så får du aldrig använda tömkörningen som avrastning. Så....med de pigga hästarna, börja alltid tömkörningspassen med en avrastad häst.

Så hästen får lära sig genom att göra rätt.

Själv undviker jag i det längsta, att använda tömkörning som avrastning. Bättre då att skritta fram hästen riktigt ordentligt eller använda lösgaloppering innan passet.

Får man en häst som kan börja passen på ett lugnt sätt, ja då är det också mycket lättare att lyckas med rehabarbete om hästen skulle ha otur att hamna "på sjuklistan" dvs bli konvalescent