Om Mia

Hästar och ryttare är som fallskärmar
– de är bäst när de utvecklas!

Mia Söderberg

Mia Söderberg

Jag brinner för utveckling och moroten i mitt arbete är att se när hästar och ryttare utvecklas och kommer till ett harmoniskt samspel. Arbetssättet är framåttänkande och lösningsinriktat.

Förutom att hjälpa andra att utvecklas, så ser jag även till att utveckla mig själv. Sedan starten av företaget OptiMia har jag gått följande utbildningar:

Hösten 2010
Jag gick  internationell coachutbildning hos Uneståhls på Skandinaviska ledarhögskolan i Örebro, för att utveckla pedagogiken, komma in på coaching och även lära mer om mental träning.

Hösten 2012
Jag gick kursen ”Jag-hästföretagare” på Flyinge

2013-2014
C-tränarutbildning/dressyr

Tränar tömkörning med kunders hästar, för Bo Jenå så fort jag får chansen, minst 1 gång/kvartal. Scrolla ner för bilder från Bosse-träningar.

 

Chaplin trampar på töm för Mia och Bo Jenå assisterar. Flyinge 2012.

Chaplin trampar på töm för Mia och Bo Jenå assisterar. Flyinge 2012.

 

Disco Dancer tömkörs av Mia under överinseende av Bo Jenå. Sotenäs Fältrittklubb 2013.

Disco Dancer tömkörs av Mia under överinseende av Bo Jenå.
Sotenäs Fältrittklubb 2013.

 

Mia tömkör Wille på Flyinge med Bo Jenå, 2013.

Mia tömkör Wille på Flyinge med Bo Jenå, 2013.

Med Lazio Magi i Mantorp 2016

Med Lazio Magi i Mantorp 2016

med Sarek på Strömma aug 2017

Om Mia genom åren

Mia Söderberg, en hästtjej som tidigt bestämde sig för att satsa på hästar. Att se tävlingarna på Scandinavium och på plats uppleva den härliga atmosfären gjorde att jag 1982 satte ett mål, som då egentligen var en dröm, att få gå in på arenan någon gång.

Drömmen gav en vision, som jag följt sedan dess: att kunna ha hästar som jobb och inkomstkälla.

Visionen har även gett att jag fick uppfylla min dröm!

Bildbevis:

med Malin och Peder

GHS 2014, H&M show. Jag & SHV Zorba (mfl) på arenan. Drömmen blev till verklighet!

 

Dessutom har jag haft lyckan att få gå in med egna uppfödningen Hat Trick på prisutdelning i Falsterbo 1994, då han kom på en hedrande 6:e plats i femårsfinalen. Lägg därtill en mängd fantastiska hästminnen som upplevts genom åren.

Stolt uppfödare fick gå in med Hat Trick på prisutdelningen.

Stolt uppfödare fick gå in med Hat Trick på prisutdelningen.

Mina förutsättningar var: i en helt vanlig bohuslänsk familj full av jolleseglare, men med tunn plånbok, så sa yngsta dottern (dvs jag) att ”jag vill börja rida”. Föräldrarna vart måttligt förtjusta, men med hjälp av mitt och min bästis tjat, så fick jag väl följa med upp till ridskolan då…

I början var jag feg, det tog ganska lång tid innan jag vågade rida utan ledare, för att inte tala om att galoppera. Men skam den som ger sig! Vi gick, cyklade och ibland, skjutsades vi upp till stallet där vi tillbringade hela helgerna. Åren gick.

Jag och Polly.

Jag och Polly som jag hyrde ett halvår.

 

Jag och Filippa.

Jag och Filippa, min första egna häst och en riktig hederstant. Fick 6 fina föl efter henne.

 

Mitt mål, var som sagt, att tävla på högsta nivå och första egna hästen Filippa, hon gav mig en bra start. Visserligen i lätt klass, men där börjar ju alla…

Så började utbildnings- och yrkeskarriären, med inriktning hästutbildning. Jag hade insett att för att kunna ta mig dit jag ville, så fick jag helt enkelt bli så duktig att folk skulle betala mig för att rida deras hästar och då måste jag kunna utbilda de ädla springarna. Därför blev det resa söderut till Flyinge istället för till Strömsholm, som även då hade ridinstruktörsutbildningarna.

Under Flyingetiden fattade jag den stora charmen i att utbilda hästarna och för mig var inte tävlandet så viktigt längre. Jag bytte målfokus från Scandinavium till att kunna rida och utbilda hästar så bra och så långt som möjligt. Tävlandet överlämnades till andra. Det är faktiskt en riktigt skön känsla att se en häst man utbildat klara sig bra på banan med annan ryttare.

När det målet var nått och jag fick ihop min lön genom att utbilda hästar (och då hade även elever börjat dyka upp) så insåg jag nästa grej: Nu är detta mitt jobb, jag vill ha en annan hobby också… Denna ekvation var för svår att få ihop som egen företagare inom enbart hästutbildning, så då blev det anställning som ridlärare (ridskola) och sedan rid/hästlärare på gymnasienivå. Som anställd kunde jag också skaffa hobbies – hus, trädgård, resa mm. Har provat såväl fallskärmshopp som ballongflygning (vid enstaka tillfälle men ändå).

Och så var vi i nutid.

Stortrivs med livet som egen företagare, och det är fantastiskt att på detta vis, få följa andras utveckling.

Glömmer dock aldrig bort vikten av att värna om sin fritid, som ger vila & återhämtning. Lever som jag lär……