Fatta tömmarna-tömfattning

Jag hör ofta: ”de där tömmarna, de bara trasslar”. Så är det för de flesta i början.

Och för många tror jag att det är en hyggligt stor tröskel, som kanske gör att man ej tömkör sin häst.

Tråkigt.

 

Det finns många sätt att hålla tömmar, och hur man hanterar dem. Här delger jag ett sätt.

Hur du än gör, så är det viktigaste att tömmarna känns bekväma i dina händer, att slingorna ej är trassliga, och framför allt, att slingorna ej är så långa så att du snubblar på dem.

Det är också bra om du hittar hur långa slingor det passar dig att ha i handen. Ju mindre slingor man gör, desto mer läder blir det att hålla i handen.

Man kan köra med delade tömmar, och hålla en töm (inkl slingor) i varje hand. Jag tycker det är svårt, speciellt när man växlar mellan enhands- och tvåhandsfattning, t.ex. för att kunna jobba med pisken på ett mer precist sätt. Då håller jag ibland tömmarna i en hand, och pisken i den andra, och möjliggör på så sätt att jag kan dutta med pisken på olika kroppsdelar på hästen, exakt där jag vill, utan att tappa kontakten i tömmen.

Jag kör alltid med delade tömmar. Dels för att då kan man släppa en töm i krislägen, och ändå få kontroll på hästen med den andra.

Det blir också lättare att hålla trasslet borta från tömslingorna.

  

En typ av tömfattning

Tömslingorna längst in i tumvecket på vänster handen.

Enhandsfattning på den högra.

Slingorna är lagom långa

Så tar jag tömfattning med vänsterhanden

och likadant med höger

Såhär löper tömmen i handen när du håller tömfattningen

Sådär, tömmarna iordning

då var det pisken också

såhär håller man när hästen går i vänster varv

och såhär kan man hålla när hästen går i höger varv. Det går också bra att hålla pisken i vänster hand även i detta varv

3 snabba tips 

  • öva tömfattning utan häst. Sätt fast tömmarna i en vägg, stol el. liknande. Öva sedan att korta tömmen, länga den igen, byta spöhand och alla andra moment du kan tänka dig uppstår under ett tömkörningspass.
  • i början kan det vara tungt att hålla i en långpisk. Ta då med ett kortare spö, så du lär dig hantera både tömmar och pisk.
  • låt det ta tid-rätt som det är märker du att du kan hantera tömmarna utan att behöva tänka på dem hela tiden.

Viktigt!

tänk på att allt du gör med händerna påverkar hästens mun. Ett tygeltag eller tömtag betyder egentligen alltid sväng, eller stopp. (Vändande, eller förhållande hjälp.)

för att kunna finlira med kommunikationen i tömmen: håll händerna stilla, framför dig, som när du rider. gör ej mer med händerna än vad du behöver

avspända axlar, tunga armbågar och sträck på dig, precis som i sadeln (eller på kuskbocken).

när tömkörningen funkar som den ska, då räcker det med att krama till i tömmen, för att halvhalt, förhållning, eller styrande hjälp ska gå igenom och du får rätt reaktion av hästen