Tömkörning

Att kunna tömköra sin häst som ett komplement till ridningen är ett ovärderligt hjälpmedel. Du bygger upp din känsla och blick för hur hästen arbetar på ett bra sätt. Den känslan har du sedan nytta av i ridningen, dessutom håller du koll på din hästs sätt att röra sig.
Tömkörningen bidrar också till omväxling för både ryttare och häst.

 

Lär dig mer om tömkörning

Ett sätt att lära dig mer om tömkörning är att gå webkurs på Team Hästkraft, läs mer här: inbjudan tömkörningskurs

Du som tränar för mig köper tömkörningskursens material för starkt reducerat pris. Få mer stuns på träningarna IRL genom att ha tillgång till text, bilder, konkreta övningar och filmer. Då blir våra träningar ännu mer utvecklande.

Du som tränar för Mia – kontakta mig på mia@optimia.se, så får du veta hur du får tillgång till materialet. Pris 250 kr, och då har du tillgång till materialet utan tidsbegränsning.

Omdöme från en av mina kunder som köpt materialet:
Är igång för fullt och tränar med hjälp av ditt material på webben. Det är så bra!”
Katarina

 

Hästarna trivs med tömkörning

Hästarna trivs med tömkörning

Utbildningsskalan – lösgjordhet, schwung och samling

Även i tömkörning jobbar du utifrån den klassiska utbildningsskalan. Vi jobbar framför allt med lösgjordhet och så småningom med schwung och samling.

Att arbeta med schwung och samling med hjälp av tömkörning har jag lärt av Flyinges Göran Lindstrand och Bo Jenå, under mina fyra år på Flyinge. Det lösgörande arbetet bygger även på träning av ridhästar och konvalescenter hos Amelie von Heidenstam och Jonas Tornell. Jag tränar tömkörning för Bo Jenå, så fort jag får tillfälle, och har använt tömkörning i mitt arbete sedan 1987.

Tömkörning utvecklar din hästs styrka och gångarter enligt samma utbildningsskala som uppsuttet dressyrarbete, samtidigt som hästen ej behöver ha ryttarens tyngd på ryggen.

Du behöver inte ha egen tömkörningsutrustning – jag tar med lämplig utrustning till träningstillfället.