Kom igång med tömkörning

Vill du komma igång med tömkörning?
Vilket syfte har du?
Hur ofta är det lämpligt att ta hjälp?

 

Att komma igång med tömkörning

Det enklaste sättet att komma igång är att träna kontinuerligt, gärna mer intensivt ca fem gånger, då får du en bra start.

Det som alla har som bekymmer i början, är att hantera tömmarna. För att minska det problemet är mitt råd: skaffa bekväma, funktionella tömmar som ligger så bekvämt som möjligt i dina händer. Se mer info i webshopen.

Att hålla rätt

Att hålla rätt

Efter fem gånger, då brukar de flesta komma så långt, att man kan motionera hästen på volt i alla tre gångarter, samt på långsidor i skritt och trav.

Registrera dig som användare på teamhästkraft.se , under rubriken “fördjupning för alla” ger Mia tips om tömkörning, helt kostnadsfritt för registrerade användare!

Att utveckla din hästs styrka och smidighet

Vill du att din häst ska utvecklas med tömkörning? För optimalt resultat krävs då tömkörning minst var 14:e dag, och då av en person som är såpass rutinerad och har blick och känsla för hur hästen arbetar bäst enligt utbildningsskalan.

Ta hjälp av en sådan person, eller sätt ett mål att lära dig tömköra tillräckligt bra på egen hand.

Samlande arbete är bra att börja med på töm, där hästen inte har en ryttare att balansera upp. Att som ryttare kunna se från marken när hästen gör det du ber den om i ridningen, det har visat sig vara mycket givande, på så vis är det en poäng med att du som ryttare låter en mer rutinerad person på tömkörning göra detta arbete.

Tömkörning är mycket användbart som komplement till ridningen, i alla utbildningsståndpunkter. Från unghäst upp till svår klass, i samtliga grenar.

Tömkörning vid konvalescens

Vill du kunna använda tömkörning vid konvalescens? Då är det lämpligt att lära sig själv, innan hästen har vilat efter en skada. Att tömköra en pigg häst, samtidigt som du själv är ovan… ja den kombinationen är klokt att undvika. Förbered dig själv genom att lära dig teknik, handhavande och viss känsla för hästens balans, så du kan göra konvalescentjobbet på ett klokt sätt – om det behövs.

Tömkörning som motion

Är du ponnyförälder och har barn i åldern där det händer mycket för barnen? Läxor ska läsas, prov förberedas och de vill hinna umgås även med kompisar som inte är i stallet? Kan du då tömköra, så kan du jobba hästen på ett bra sätt när barnen är tvungna att göra annat än att rida.

image1

Hur kan jag hjälpa dig?

Är du igång och tömkör och vill utvecklas i det du gör? Eller har du en häst som du vill ha tömkörd regelbundet? Kontinuerlig träning är igång på ett flertal platser. När & Var hittar du i Mias kalender LÄNK, du behöver var inloggad för att se kalendern.

För mer långväga ekipage hänvisas till möjligheten att få webbaserad kurs i tömkörning. Läs mer på teamhästkraft.se.